onsdag 24 mars 2010

Charles Emil Dr Hagdahl

Fattigläkaren o fängelsereformatorn, under 1840-talet så var Chales Emil Hagdahl, en praktisererande läkare i Paris.(under en tid, men Svergie var hans hemland).

Under åren som följer kan man läsa om en klar observans för kosthållets betydelse.
Det viktigaste i en kokbok är väl ändå recept o anvisningar.

I dessa avseende måste också denna bok varit fullständigt avgörande, epoksavgörande.


Så ett par ord..

Det är vanskligt att hoppas att i ett arbete som detta kunna tillfredställa allas smak, åsigter och lefvnadsvanor; vi uppmana derför en hvar att göra de förändringar som i hans tycke kunna gälla som förbättringar.
Utan dock träda hälsans fodringar för nära , vilka hafva ett högre mål. som vi alltid sökt ernå, väl vetande, att helsan vinner, där vinner äfven kassan. Hehe....gäller även idag 130 år efteråt....

I sägenfloran kring den gamle doktorn återkommer ofta uppgiften att hans kokerskor fick pröva sammansättningen på kåldolmars ingredienser och tillagning sexton gånger innan Hagdahl kände sig nöjd, Då satte han en asterix, vid sitt godkända recept. Det viktigaste i en kokbok är välgjorda recept o anvisningar.

Än idag är Hagdahls recept o anvisnigar helt klart epokavgörande.
När det gäller att laga efter recepten får man dock ha i minnet att uppläggningskonsten är nu en helt annat än på 1870-talet, Bristen på kökspersonal, tidens smak och allmäna uppfattning har lett oss till enklare smak?
I nästa essä, kommer du finna ett kapitel om Kokerskan. Kapitel, menar blog....

Den kommer handla om mig...bla...

ett litet smakprov kommer här.
"En sjelfklok kokerska följer sällan några bestämda regeler, utan sammanblandar på slump de beståndsdelar, som borde användas med utomordentligt bestämdhet, smak, och noggrannhet; följden häraf, upprepade misstag i allt hvad hon försöker, Visserligen kunna lång erfarenhet och ett säkert öga sätta en person i stånd att stundom undvara mål och vigt, utan att derför äventyra, att företaget misslyckas; men detta är ett försök, att den i konsten oinvigde gör klokast i att undvara"

3 kommentarer:

  1. God morgon.får skriva och lämna en kommetar så du ser att jag lever.idag stora våffeldagen.äter du våfflor.ha en skön dag.kram

    SvaraRadera
  2. Du vet att du är en alkolist men måste du upprepa det för dig själv hela tiden? Är det terapi? Du blir dina tankar. Jag ha sagt det förut.
    Lena lyft blicken, se himlen - njut av våren, livet, dottern, ja allt det du kan njuta av. Försök släpp in det ljusa i sinnet och lämna mörkret därhän.
    Kram till dig

    SvaraRadera
  3. Hej Roffe...nä det blir inga våfflor idag. Men visst är det gott.

    Hej Anonym....du har så rätt. Det är ingen bra terapi. Mina tankar. Men kommer att få lite hjälp med den biten framöver, att sortera rätt bland dem, för där finns en hel del ljusa också. Ska försöka låta dem få förtur:-)

    SvaraRadera